Hoe word ik een Romein
Boek van de maand
"Vóór dit boek er was konden jullie, barbaren, alleen maar bewonderend op kijken tegen ons, Romeinen, en onze prestaties.” Marcus Sidonius Falx, ervaringsdeskundige, die ons dit laat weten, noemt zichzelf  ‘een bijzonder succesvolle Romein uit de Keizertijd. Maar deze snob wil ons wel door het schrijven van dit boekje helpen om ‘de Romein in ons’ aan de oppervlakte te brengen. Daarmee is de toon wel gezet. De schrijver Jerry Toner laat als commentator, aan het eind van elk hoofdstuk weten waarop Marcus zijn ideeën gebaseerd heeft.
Marcus snijdt onderwerpen aan als: je emoties in de hand houden, romantiek op zijn romeins, je huishouden runnen, de jacht op geluk om er enkele te noemen.

Misschien is het belangrijkste onderwerp ‘de glibberige weg omhoog’. De positieve boodschap is dat iedereen zich kan verbeteren. Maar daarvoor is geld nodig. Geld levert bezittingen op en macht. Maar geld verdienen is een morele zaak. Word dus geen belastinginner, want daardoor heb je teveel omgang met de gewone man. Ga jezelf ook niet verhuren als arbeider want dat lijkt teveel op slavernij. Word ook geen kleinhandelaar die goedkoop inkoopt en zijn waar (te) duur verkoopt want dat lijkt teveel op liegen. Met een dergelijk standpunt lijkt Marcus een heel integer persoon en goede leidsman.
Maar als hij bewonderend spreekt over groothandelaars die op graan wel 50% verdienen tijdens schaarste en over investeerders die rijk worden van de branden die in Rome woedden ga je daar toch weer aan twijfelen.

Wat je met je met je geld moet doen om hogerop te komen wordt ook uitgelegd. Je moet in elk geval je rijkdom laten zien....... (Toen dus ook al).

Wanneer je je ook wilt kunnen inleven in de dagelijkse gang van zaken in het Oude Rome is dit boekje beslist een must. Veel informatie, geschreven met een vette knipoog.

Harriët Wevers

Antiquariaat

Gevonden-voorwerpen-opstellen-over-de-middeleeuwse-archeologGevonden voo..€ 50,00Porcelain-and-the-Dutch-China-TradePorcelain an..€ 75,00€ 50,00Medieval-Archeology-in-the-NetherlandsMedieval Arc..€ 65,00€ 45,00De-stad-Antwerpen-van-de-Romeinse-tijd-tot-de-17e-eeuwDe stad Antw..€ 75,00€ 65,00Europe-Between-the-Oceans.-9000-BC-AD-1000Europe Betwe..€ 30,00Stepping-through-Time.-Archaeological-footwear-from-Prehistoric-Times-until-1800Stepping thr..€ 75,00€ 55,00Medieval-archaeology-in-the-netherlandsMedieval arc..€ 65,00€ 45,00Nederland-in-de-PrehistorieNederland in..€ 75,00

Events

  • 23-25 okt - de Slag om Grolle, Groenlo