Kulinarische Zeitreise. 
Ein Kochbuch mit Rezepten von der Steinzeit bis ins Mittelalter. 

Karg, S., R. Steinhauser-Zimmermann, I. Bauwer.

Paperback. 128 pp. Reich illustriert Communicating Culture 2012.

Archäologische Funde, antike Rezeptsammlung, ernährungswissenschaftliche Forschung: All das ist in ein Kochbuch der besonderen Art eingeflossen, das drei Archäologinnen geschrieben haben. Dieser drei sind Fachleute die sich mit dem Thema „Kochen in vergangenen Zeiten“ beschäftigen, sie haben mit wissenschaftlichem Blick in die Kochtöpfe unserer Vorfahren geguckt.Bereits 1995 erschien die erste Ausgabe als dünnes Taschenbüchlein, die erweiterte Auflage von 2011 spannt nun den Bogen von der Steinzeit weiter bis ins Mittelalter und in den Nordeuropäischen Raum, anschaulich illustriert durch die stimmungsvollen Grafiken.


Drie archeologen hebben opnieuw een kookboek gepubliceerd met recepten die gebaseerd zijn op archeologische vondsten. Het boek heet A culinary journey through time en werd in 1995 uitgebracht, maar is nu opnieuw gepubliceerd in het Engels.

De drie archeologen hebben 25 jaar lang onderzoek gedaan naar planten, vondsten bij vroegere vuurplaatsen en een verscheidenheid aan prehistorisch afval. “We hebben korsten,  gecarboniseerde resten, zaadjes, fruit, (vis)botten en schelpophopingen gevonden,” aldus Sabine Karg, één van de archeologen. “Die variëteit aan ingrediënten heeft ons een idee gegeven wat men vroeger at, en dat is terug te vinden in onze recepten.”

In het boek zijn korte en gebruiksvriendelijke recepten te vinden die gemaakt dienen te worden met ingrediënten uit de oude steentijd tot en met de middeleeuwen, met name uit Europa. Zo kun je ontdekken wat de Vikingen graag aten of kun je een maaltijd namaken die Julius Caesar misschien ooit heeft genuttigd. Tevens zijn de recepten opgedeeld in de vier seizoenen en wordt door middel van een symbooltje aangeduid uit welke periode een recept stamt.

De archeologen zien het kookboek als een uitstekende manier om hun onderzoek aan de wereld te tonen. Ook hopen ze mensen op hun voedselgewoontes aan te spreken: “In onze drukke levens waarin koken de laagste prioriteit inneemt en waarin we een hamburger eten terwijl we werken, televisie kijken of spelletjes spelen, zal een beetje prehistorisch koken een goede manier zijn om deze gewoontes te doorbreken.”

Prijsinformatie:
Prijs per stuk:
€ 17,50
Aantal: Bestellen

Voorraad